
Pomysł na nakrycie stołu daje wiele możliwości. Niezwykle użytecznym, a zarazem zawodowo prezentującym się rozwiązaniem jest utworzenie z serwetki kieszonki na nóż i widelec. To bardzo łatwy zabieg i można go wykorzystać zarówno z serwetkami klasycznymi, jak i z koronką. Innym rozwiązaniem jest np. stworzenie tzw. podwójnego zafalowania i zawinięcie serwetki (znacznie odnajdziesz ważny link) na końcu. Pomiędzy falami będzie spoczywać nóż i widelec.
Przy określaniu techniki dobrze jest mieć na uwadze tez to, czy serwetki mają być pomocne dla gości. Nie każde złożenie da się później łatwo rozłożyć, z tego powodu część układów jest zarezerwowanych tylko dla imprez o czysto reprezentatywnym charakterze. A więc takich, gdzie używanie serwetki (strona firmy -> przejdź po tym linku) prawdopodobnie nie będzie konieczne.Oprócz serwetek możesz także postarać się o charakterystyczne elementy na blacie. Doskonale sprawdza się etażerka, a więc kilkupoziomowa tacka. Na etażerce z reguły umiejscawiane są słodkości lub owoce. W sprzedaży kupisz tak desigerskie etażerki, jak i takie o klasycznej formie.