Duże zastosowanie oleju z drzewa arganowego

przez | 8 stycznia 2022
Olej arganowy jest otrzymywany z drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Procedura jego uzyskiwania jest uciążliwy, bowiem produkowany jest ręcznie.

olej arganowy sklep

Źródło: pixabay.com
Olej ten dzięki swoim własnościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym posiada szerokie zastosowanie tak kuchni, jak i w kosmetyce. Jednakże poważa się go nie tylko z owego powodu.
Olej arganowy sklep oferuje w dwóch rodzajach. Do celów spożywczych sporządza się z uprażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i oryginalnym orzechowym posmakiem i zapachem. Z kolei olej arganowy kosmetyczny tłoczy się z nieprażonych nasion. Jest on o wiele jaśniejszy niż ten przeznaczony do konsumpcji i ma nieznacznie kwaskowy zapach.
Substancje które są w tym oleju posiadają przymioty pielęgnujące. Antyoksydanty, w tym witamina E przeciwdziałają przebiegom starzenia się cery, a więc zapobiegają powstawaniu zmarszczek i zmniejszają już te będące. W związku z tym olej arganowy jest przeznaczony przede wszystkim do pielęgnowania cery dojrzałej z symptomami starzenia, podrażnionej, zniszczonej.

Czy masz ochotę zgłębić uzupełniające materiały? Jeżeli tak, to zobacz w witrynie (https://serwisfryz-kos.pl/ostrzenie-maszynek-do-strzyzenia-wlosow/) inne informacje odnoszące się tej sprawy – odsyłacz jest tutaj.

Dodatkowo ochrania skórę przed zanieczyszczeniami. Wskazany jest również jednostkom chorobami takimi jak łuszczyca, lub egzema.

Ludzki szkielet

Autor: Thomas Quine
Źródło: http://www.flickr.com
Olej arganowy jest nadzwyczaj lubiany przez kucharzy, nadaje posiłkom europejskim wschodnią nutę. Na jego podłożu wolno przygotować sosy i zalewy. Jest także wspaniałym uzupełnieniem do potraw rybnych i mięs.

Najlepiej go dołączać do dań bezpośrednio przed podaniem, w ten sposób, żeby nie utracił swoich prawdziwych właściwości. Niewskazane jest stosowanie go do smażenia.